Vask af lammeskind
- sådan gør du!

Trænger dit lammeskind til at blive vasket? Måske har det fået en eller flere pletter, eller også trænger det bare generelt til en vask efter lang tid uden skyggen af vand?

Lammeskind er normalt meget nemme at holde, og de behøver heldigvis ikke at skulle vaskes ofte. Alligevel kan du komme ud for, at dit lammeskind skal vaskes; f.eks. hvis du spilder noget på skindet, eller hvis det blot trænger til at blive frisket op igen efter lang tids brug.

Men men men… inden du fluks kaster dit lammeskind ind i vaskemaskinen og sætter den på kogevask, så læs lige med her. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan du vasker dit lammeskind – og gør du det forkert, kan du risikere at ødelægge det!

2 metoder til vask af lammeskind

Overordnet set findes der 2 metoder til vask af lammeskind. Enten vasker du det i hånden, eller også vasker du det i vaskemaskinen. Ofte vil der på skindet være anvist, om det tåler maskinvask eller ej. Vores klare anbefaling er dog altid at vaske dine lammeskind i hånden uanset anvisningen.

Hvorfor det?

Når du vasker lammeskind i hånden, udsættes lammeskindet ikke for den samme mængde slitage, som det er tilfældet ved maskinvask. Vask af lammeskind i hånden er således mere nænsomt for skindet, og du undgår, at dit lammeskind ender med at tage skade. Samtidig kan du risikere, at lammeskindets bagside bliver stiv, hvilket tydeligt vil kunne ses, hvis dit lammeskind ligger over en stole- eller sofaryg. Det undgår du, hvis du vasker dit lammeskind korrekt i hånden.

Lad os se nærmere på, hvordan vask af lammeskind i hånden foregår.

Lammeskind vasket
Man ser tydeligt forskellen på snavset og vasket lammeskind

Vask af lammeskind i hånden

Mange har den opfattelse, at det er besværligt og tidskrævende at vaske lammeskind i hånden. Det er imidlertid langt fra tilfældet!

For at vaske lammeskind i hånden skal du blot bruge en børste, nogle klude og sæbe eller vaskemiddel. Vælger du at bruge sæbe, anbefales det, at du bruger miljømærkede sæbespåner. Vælger du i stedet at bruge vaskemiddel, er det vigtigt, at du bruger uldvaskemiddel, som er egnet til formålet.

Vask af lammeskind i hånden foregår således:

 • Pisk 20 gram sæbespåner (cirka ¼ deciliter) i 1 liter kogende vand. Når sæbespånerne er pisket ud i vandet, lader du det afkøle til 30 grader.
 • Sæbevandet smøres herefter ind i ulden. Det kan gøres med enten en blød børste, en klud eller med fingrene. Bagsiden holdes tør.
 • Når lammeskindet er smurt ind i sæbe, er det tid til at fjerne sæbevandet igen. Det gøres med rene klude, som fugtes og nænsomt bruges til at tørre lammeskindet ren for sæbe med.
 • Efter at sæbevandet er fjernet fra lammeskindet, friseres og luftes skindet ved hjælp af en børste eller med fingrene, så lammeskindet kan tørre helt.

Det var det! Når lammeskindet er tørt, har du et lammeskind, der igen er smukt og velduftende – lige til at lægge på stolen, sofaen, gulvet eller hvor nu, lammeskindet hører hjemme i din bolig.

vask af lammeskind
Vask af lammeskind bør som udgangspunkt foregå i hånden

Vask af lammeskind i vaskemaskine

Ønsker du af den ene eller anden grund ikke at vaske dit lammeskind i hånden, er det også muligt at vaske det i vaskemaskinen. Endnu engang er det vigtigt at gøre opmærksom på, at lammeskindet har bedst af at blive vasket i hånden, og at vask af lammeskind i vaskemaskinen derfor sker på eget ansvar. Den anbefales i stedet at vaske lammeskindet i hånden, og maskinvask skal derfor ses som en sidste udvej.

Når du vasker lammeskind i vaskemaskinen, er det altafgørende, at lammeskindet får så blid en behandling som muligt. På den måde minimerer du risikoen for, at dit lammeskind tager skade.

Vask af lammeskind i vaskemaskinen foregår således:

 • Sørg for, at lammeskindet ikke er for stort til vaskemaskinen
 • Brug uldsæbe, der indeholder lanolin
 • Brug vaskemaskinens uldprogrammax. 30 grader
 • Brug så lidt vand som muligt
 • Centrifuger gerne lammeskindet

Når du har vasket dit lammeskind efter ovenstående procedure, mindsker du som sagt risikoen for, at lammeskindet tager skade. Du vil dog ikke kunne undgå, at skindet virker stift og mindre blødt efter en maskinvask. For at kompensere for dette kan du tage lammeskindet og trække det henover en bordkant med bagsiden mod kanten, hvilket kan hjælpe med til at blødgøre skindet igen. Du skal dog forvente, at dit lammeskind ikke vil være lige så blødt som tidligere.

lammeskind i vaskemaskine
Du bør tænke dig om en ekstra gang, inden du vasker lammeskind i vaskemaskinen

Tørring af lammeskind

Når lammeskindet skal tørre efter en vask, er det oplagt at hænge det til tørre udenfor i den friske luft, hvor lammeskindet for alvor kan tørre igennem. Det er også en ganske fin metode til at tørre skindet, MEN!… Det er vigtigt, at du ikke tørrer dit lammeskind et sted, hvor det kan udsættes for sollys. Udsættes skindet for sollys, kan du risikere, at lammeskindet mister eller ændrer farve. Sørg derfor for, at skindet ikke rammes af solens stråler, når du tørrer dit lammeskind udenfor.

Lammeskind kan også tørres indenfor på tørrestativ eller lignende. Her placeres lammeskindet med bagsiden opad, og ulden friseres og luftes yderligere med fingre eller børste med jævne mellemrum.

Når du tørrer lammeskind, er det vigtigt, at du lader skindet blive helt tørt, før du tager det ind i stuen igen. Er skindet ikke fuldstændigt tørt, risikerer du nemlig, at lammeskindet kan komme til at lugte.

Derudover er det en god idé at brede lammeskindet ud, mens det tørrer – på den måde undgår du, at læderet trækker sig sammen og bliver stift. Det er dog vigtigt at påpege, at du ikke skal hive eller strække i skindet, men blot sørge for, at det er bredt ud.

Lammeskind i tørretumbleren - er det en god idé?

Når du har vasket dit lammeskind, kan det være fristende at smide det en tur i tørretumbleren, så det tørrer hurtigere. Generelt har lammeskind dog ikke godt af at komme i tørretumbleren, og det anbefales derfor ikke at tørre dit lammeskind på denne måde. I stedet findes der et andet alternativ, der er langt bedre for lammeskindet.

Rens dit lammeskind i sneen - det virker!

Et gammelt husmandsråd går på, at du kan rense dit lammeskind i sneen akkurat, som det blev gjort for hundredvis af år tilbage. Og selv om det kan virke som en primitiv løsning, er det faktisk forbløffende effektivt!

Der er flere fordele ved at rense lammeskind i sne:

 • Det fjerner snavs og mindre genstridige pletter fra skindet
 • Kulden fra sneen dræber mider og lopper
 • Lammeskindet luftes under rensningsprocessen

Til sammenligning med vask af lammeskind er rensning i sneen nemmere, og faktisk virker sne bedre imod mider, lopper og andet utøj i pelsen. Samtidig er risikoen for, at skindet begynder at lugte efterfølgende også mindre. Snerensning er derfor et oplagt valg, når ellers det er muligt – dog skal du være opmærksom på, at snerensning ikke kan bruges til at fjerne genstridige pletter. Her vil en vask af lammeskindet være nødvendigt.

Sne er fantastisk til at rense lammeskind med!

Hjælp - mit lammeskind lugter!

Det er ikke unormalt, at et lammeskind kan komme til at lugte. Lugtgenerne kan både opstå, hvis lammeskindet ikke er blevet vasket i lang tid, men også umiddelbart efter vask, hvis skindet ikke er tørret helt. Generelt gælder det for uld, at det lugter, når det bliver vådt.

Hvis lugten ikke forsvinder efter tørring af lammeskindet, vil lugtgenerne normalvis ikke kunne fjernes ved hjælp af håndvask, og en maskinvask eller kemisk rensning vil dermed være sidste udvej. En kemisk rensning koster cirka 300 kr., og det kan derfor i visse tilfælde ikke svare sig økonomisk at få skindet renset i forhold til at købe et nyt lammeskind. Inden du gør det, kan du dog forsøge dig med at spraye lugtfjerner eller Rodalon på lammeskindet, hvilket i visse situationer vil kunne fjerne lugten igen.

Vedligehold dit lammeskind

Hvis du gerne vil undgå at skulle vaske dit lammeskind oftere end højest nødvendigt – og hvis du gerne vil have et lækkert, blødt og rent lammeskind – er det en god idé at holde dit lammeskind vedlige. Vi har derfor samlet et par tips til, hvordan du vedligeholder dit lammeskind.

Sådan vedligeholder du dit lammeskind:

 • Ryst lammeskindet af udenfor, så der ikke sætter sig ting og sager i skindet (gerne ugentligt)
 • Støvsug lammeskindet, så løst snavs fjernes (gerne 2-4 gange om måneden)
 • Brug en børste eller dine fingre til at frisere og lufte lammeskindet med, så fnuller fjernes og det holdes friskt (gerne månedligt)

Hvis du følger ovenstående tips, sikrer du dig, at dit lammeskind ikke skal vaskes nær så ofte, og samtidig får du et smukt, luftigt og friskt lammeskind, som du kan have glæde af i mange år fremover.

God fornøjelse med vedligeholdelse og vask af lammeskind!

Trænger dine lammeskind til udskiftning? Se det enorme udvalg af billigt lammeskind i høj kvalitet til lave priser lige her!