Sådan vedligeholder du dit lammeskind

Når du har købt et billigt lammeskind, er det en rigtig god idé at vedligeholde det. Det sikrer, at dit lammeskind holder i mange år, og samtidig undgår du, at skindet kommer til at lugte eller se snusket ud. Heldigvis er det ret nemt at holde dit lammeskind ved lige, hvis du ved, hvordan det skal gøres – og det viser vi dig her.

Hold dit lammeskind rent!

Det virker måske ret banalt, men den nemmeste måde at holde dit lammeskind rent på, er at undgå at gøre det beskidt. Hvis ketchupflasken og rødvinen altid skal åbnes på lammeskindet, er der bare større risiko for, at det bliver snavset. Det samme gælder, hvis du har en hund, kat eller andet kæledyr, der lægger sig til rette på skindet (her kan du i stedet overveje at købe en billig hundekurv i lammeskind, så din hund eller kat har sit eget lækre lammeskind).

Det siger næsten sig selv – jo mindre snavs lammeskindet udsættes for, jo mindre vedligehold er der.

Hund og lammeskind
Overvej, om din firbenede ven ikke skal have sit eget lammeskind i form af en lækker hundekurv i lammeskind.

Støvsug dit lammeskind

Det betyder dog ikke, at du slipper helt for at vedligeholde dit lammeskind. Over tid vil der samle sig støvpartikler og andet mikrosnavs i lammeskindet; akkurat som der gør i resten af dit hjem. Det er derfor en rigtig god idé at støvsuge dit lammeskind, når du alligevel har støvsugeren fremme.

Lammeskind skal støvsuges på samme måde som ægte tæpper – nænsomt. Hvis du kan indstille styrken på din støvsuger, bør du skrue mest muligt ned for den, og samtidig bør du overveje at fjerne hovedet fra støvsugeren og støvsuge direkte med slangen ved at ”duppe” rundt på skindet. På den måde undgår du, at skindet bliver slidt.

Støvsugning af lammeskind
Lammeskind kan sagtens tåle at blive støvsuget, hvis blot du bærer dig nænsomt ad.

Lammeskind bør rystes og luftes

Hvis du gerne vil undgå at støvsuge dit lammeskind, kan du begrænse brugen af støvsugeren ved at ryste skindet af udenfor. Her vil langt det meste støv og snavs forsvinde, og du behøver dermed kun at støvsuge cirka en gang om måneden.

Når du alligevel er ude, kan det også være en god idé at lade lammeskindet hænge udenfor i nogle timer, så det bliver luftet igennem. Det giver et dejligt frisk lammeskind, når du tager det med indenfor igen.

Og så er der lige det med sne – du kan faktisk rense dit lammeskind ved at lægge det i sneen, hvor kombinationen af sne og frost så slår støvmiderne ihjel og efterlader dig med et dejligt rent og friskt lammeskind.

Vask af lammeskind

Det kan være svært at regne med det danske vejr, men bare rolig. Hvis sneen udebliver – eller hvis det ikke er sæson for snevejr – kan du stadig vaske dit lammeskind. Vi har skrevet en guide til vask af lammeskind, der udførligt forklarer, hvordan du vasker dine skind uden, at de tager skade.

Ryst, støvsug og vask dit lammeskind – så er du sikret et smukt og friskt lammeskind i mange år fremover!